Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie care cere evaluarea regimului actual al trecerii la „ora de vară” şi, dacă este cazul, o revizuire a regulilor după care se face.

ora vara.jpg

 

Decizia vine după ce mai multe inițiative cetățenești au arătat o anumită îngrijorare față de modificarea bi-anuală a orei, care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară şi care are loc în prezent în ultima duminică din martie şi, respectiv, din octombrie.

Numeroasele studii realizate până acum n-au reușit să contureze o concluzie clară, dar indică anumite efecte negative asupra sănătății umane, spun europarlamentarii care au iniţiat solicitarea. Ei cer Comisiei Europene să evalueze în detaliu directiva privind ora de vară și, dacă este cazul, să propună revizuirea ei.

Rezoluția a fost adoptată cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă și 12 abțineri.

 

Directiva privind schimbările orei la nivelul întregii Uniuni Europene, cu scopul de a nu perturba activităţi transfrontaliere, a intrat în vigoare în 2001.

Decizia vine după ce guvernul Finlandei a anunţat că face lobby pentru eliminarea procedurii de trecere la ora de vară, ca urmare a faptului că peste 70.000 de finlandezi au semnat o petiţie în acest sens, transmite AP. În Finlanda, soarele nu apune timp de 73 de zile consecutive în perioada verii, iar în timpul iernii soarele nu răsare timp de 51 de zile în zona de nord a Finlandei.